Onderhoud tafelbladen: Tafelbladen zijn de centrale focus van elke eetruimte. Ze vormen het decor voor gezellige maaltijden, leuke bijeenkomsten, en dagelijkse activiteiten. Om ervoor te zorgen dat je tafelbladen er altijd prachtig uitzien en lang meegaan, is het essentieel om ze goed te onderhouden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en tricks om je tafelbladen in topconditie te houden.

Welke materialen?

Tafelbladen bestaan in talloze materialen. Natuursteen, hout en glas komen het vaakst voor en zijn ook de focus van deze blog. Voor aluminium oppervlaktes kan u deze blog volgen.

Natuursteen

Natuurstenen tafels zijn een tijdloze en elegante toevoeging aan elk interieur. Of je nu een liefhebber bent van minimalistisch modern design of de voorkeur geeft aan een meer klassieke stijl, natuurstenen tafels passen perfect in verschillende decoratiethema’s. Dit soort tafels wordt voornamelijk buiten gebruikt. De meest voorkomende soorten zijn graniet, marmer en kalksteen.
Natuurstenen tafelblad onderhoud
Houten tafelblad onderhoud

Hout

Houten tafels komen zowel binnen als buiten voor en bestaan in talloze soorten. Onderhoud ervan verschilt van soort tot soort en hangt ook af van je persoonlijke voorkeur (sommigen verkiezen een grijze patina van teak bijvoorbeeld boven de eerder rode kleur). Binnen zijn de keuzes op vlak van houtsoort vrijwel eindeloos terwijl buiten vaak wordt gekozen voor teak.

Glas

Glazen tafels zijn het makkelijkst te onderhouden, maar moet je ook wel vaker kuisen. Ze geven een moderne uitstraling aan je interieur. Ook voor buiten zijn glazen tafels geschikt, hoewel je hiervoor met een paar zaken rekening moet houden zoals bijvoorbeeld de hittebestendigheid. Ook glazen tafels bestaan in verschillende afwerkingen en soorten. Zo kan je kiezen tussen helder of mat glas, enkel een glazen tafelblad of zelfs een volledig glazen tafel.
Glazen tafelblad onderhoud

Onderhoudstips

Onderhoud tafelbladen verschilt sterk van materiaal tot materiaal. Hieronder bespreken we enkele algemene tips om je natuurstenen, houten en glazen tafelbladen te onderhouden:

Natuursteen

Natuursteen is uitzonderlijk duurzaam en gaat tientallen jaren mee zonder noemenswaardige slijtage. Granieten tafels bijvoorbeeld kunnen gemakkelijk hete pannen weerstaan zonder beschadiging. Met periodiek onderhoud, zoals afdichten, behouden natuurstenen tafels hun prachtige uitstraling. Alleen zuren kunnen zorgen voor blijvende vlekken.

Enkele onderhoudstips:

  • Veeg je tafel dagelijks af met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.
  • Vermijd Schurende Reinigingsmiddelen: Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze het oppervlak van de steen kunnen beschadigen.
  • Periodiek Afdichten: Afhankelijk van het type natuursteen, moet je de tafel periodiek afdichten om vlekken te voorkomen.
  • Vermijd zuren, deze tasten het natuurstenen tafelblad permanent aan.

Hout

Houten tafelbladen hebben (vooral buiten) het meeste onderhoud nodig en zijn ook het meest vatbaar voor vlekken en verkleuring. Daarom is het belangrijk om je houten tafelbladen voor buiten regelmatig te voeden en in te zetten met een geschikt product.

Enkele onderhoudstips:

  • Voed het hout regelmatig en kies een geschikt product voor het soort hout.
  • Dek buitentafels af wanneer je ze niet gebruikt. Zo doen UV-stralen, regen en eventueel zelfs zandstormen geen afbreuk aan het uiterlijk van je tafel.

Glas

Glazen tafelbladen tonen het snelst vuil en stof, maar zijn ook zeer eenvoudig te reinigen. Wanneer je kiest voor mat glas zullen strepen en stof minder snel opvallen dan bij helder glas, maar regelmatig reinigen met glasreiniger blijft belangrijk. Let er ook zeker op dat het glas bestendig is tegen hitte als de tafel buiten in de zon staat. Het grote glazen oppervlak van binnentafels zou in sommige gevallen namelijk kunnen breken doordat het sterk uitzet door de hitte.

Enkele onderhoudstips:

  • Reinig het glas regelmatig en gebruik glasreiniger voor een streeploos resultaat.
  • Dek de tafel af wanneer je ze niet gebruikt om stof en kringen van regenwater te vermijden.
  • Vermijd hete potten rechtstreeks op het oppervlak, het temperatuurverschil kan het glas doen barsten of zelfs breken.
  • Gebruik onderleggers om kringen van glazen te vermijden. Deze vallen namelijk sterk op op glazen tafelbladen.
Jardinico Homeinspain Marbella

Kies een tafelblad dat bij je past

Natuurstenen, houten en glazen tafelbladen bestaan allen voor zowel binnen als buiten. Vraag je interieurspecialist dus naar de gepaste oplossingen voor jouw situatie en hou rekening met het onderhoud dat het met zich meebrengt:

Wil je een tafel die je minder regelmatig moet kuisen, maar wel af en toe moet inzetten om de schoonheid ervan te behouden?

Dan is een robuuste natuurstenen tafel iets voor jou.

Vind je het niet erg om je tafel af te dekken wanneer je ze (gedurende langere periodes) niet gebruikt en schrikt ook verder regelmatig onderhoud je niet af?

Kies dan voor de natuurlijke klasse van een houten tafel.

Wil je een tafel die je voor en na het eten even snel afkuist en die verder niet veel onderhoud met zich meebrengt?

Kies dan voor de moderne toets van een glazen tafel.

Voor buitentafels is ook het klimaat waarin ze komen te staan belangrijk. Glazen en stenen tafels die bijvoorbeeld in de zon staan kunnen heel warm worden waardoor er aan eten onaangenaam kan zijn. Raadpleeg dus zeker je interieurspecialist voor interieur aan de Costa del Sol, Zuid-Frankrijk, Algarve, Spanje of Portugal. Ook de regio beïnvloedt het onderhoud tafelbladen namelijk.

 

 

Volg de aanbevelingen voor onderhoud van jouw tafelblad

Ieder merk geeft andere onderhoudsinstructies voor zijn producten. Onder andere door verschillende afwerkingsmanieren en behandelingen, maar ook materialen die mogelijk zijn bij een tafelblad. Het is dus belangrijk om deze aanbevelingen steeds op te volgen om ook de garantie op je meubels te behouden.
Open chat
1
Scan de code
Stel direct uw vraag op Whatsapp
Hallo,

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?