Onderhoud keramiek: Keramiek is een prachtig materiaal dat vaak wordt gebruikt in huishoudelijke artikelen, van vloertegels tot servies. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht, maar net als elk ander materiaal heeft keramiek zorgvuldig onderhoud nodig om zijn glans te behouden. In dit artikel delen we enkele handige tips voor het onderhoud van keramiek, zodat je kunt genieten van de schoonheid ervan voor de lange termijn.

1. Regelmatig Schoonmaken

Een van de belangrijkste stappen in het onderhouden van keramiek is regelmatig schoonmaken. Stof, vuil en vlekken kunnen zich ophopen en de glans van het oppervlak verminderen. Gebruik een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel om het keramiek voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die krassen kunnen veroorzaken.

2. Voorkom Krassen

Hoewel keramiek bekend staat om zijn duurzaamheid, is het redelijk gevoelig voor krassen. Vermijd het gebruik van schurende materialen zoals harde borstels of schuurmiddelen bij het reinigen. Gebruik in plaats daarvan zachte materialen en investeer in microvezeldoeken om krassen te voorkomen.

Onderhoud keramiek: Atelier Vierkant Spanje
domani homeinspain keramiek

3. Bescherm tegen Hitte

Keramiek kan goed tegen warmte, maar extreme temperaturen kunnen het oppervlak beschadigen. Plaats geen hete pannen rechtstreeks op keramische oppervlakken en gebruik altijd onderzetters of hittebestendige matten om beschadiging te voorkomen. Hiermee behoud je niet alleen de glans, maar verleng je ook de levensduur van het keramiek. Tegen natuurlijke buitentemperaturen (ook in het zuiden van Europa)is keramiek wel bestendig.

4. Afdichting van Voegen

Als je keramische tegels hebt, zorg er dan voor dat de voegen goed zijn afgedicht. Dit voorkomt dat vuil en vocht zich ophopen in de voegen, wat kan leiden tot vlekken en verkleuring. Gebruik een geschikte voegafdichting en vernieuw deze indien nodig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Onderhoud keramiek: Palo Alto keramieke tegels
Keuken Palo Alto

5. Voorzichtigheid bij Geglazuurd Keramiek

Geglazuurd keramiek heeft een extra beschermende laag, maar het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn. Let op met zware voorwerpen in de buurt van geglazuurde oppervlakken, het laten vallen hiervan op de oppervlakken kan het glazuur doen barsten of breken. Als er toch schade optreedt, overweeg dan reparatie door een professional om verdere problemen te voorkomen.

6. Let op met keramisch servies

Keramisch servies kan niet altijd gebruikt worden in de microgolf of oven. Kijk dus zeker na waartegen je servies bestendig is. Ook het regelmatig gebruiken van een vaatwasser voor het reinigen van je servies kan in de loop van de tijd de sterkte van je servies aantasten. Kijk het dus regelmatig na op barsten en vervang tijdig.

Ventura servies
Atelier Vierkant Homeinspain Marbella

7. Periodieke Controles

Neem de tijd voor periodieke controles van je keramische voorwerpen (dus niet alleen servies). Controleer op eventuele beschadigingen, krassen of verkleuringen. Hoe eerder je potentiële problemen ontdekt, hoe gemakkelijker het is om ze aan te pakken en verdere schade te voorkomen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de schoonheid van keramiek behouden en ervoor zorgen dat het lang meegaat. Of het nu gaat om vloertegels, servies of decoratieve objecten, goed onderhoud zal de levensduur van je keramische items verlengen en je huis verfraaien met tijdloze elegantie.

Volg de aanbevelingen voor onderhoud van jouw keramiek

Ieder merk geeft andere onderhoudsinstructies voor zijn producten. Onder andere door verschillende afwerkingsmanieren en behandelingen van keramiek. Het is dus belangrijk om deze aanbevelingen steeds op te volgen om ook de garantie op je keramieke spullen te behouden.

Open chat
1
Scan de code
Stel direct uw vraag op Whatsapp
Hallo,

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?